My heart and other black holes

DSC_0080 (2)

My heart and other black holes av Jasmine Warga

Aysel är en deprimerad sextonårig fysiknörd som vill ta livet av sig. När hon sitter på sitt extrajobb surfar hon alltid in på sidan ”smooth passages”, en hemsida där man bland annat kan hitta självmordspartners ifall man känner att man inte klarar av det själv. Där hittar hon Roman, eller FrozenRobot som han kallar sig, och de bestämmer sig för att ses.

Roman och Aysel har ingenting gemensamt, och de har väldigt olika själ att vilja ta livet av sig. Men de blir kära, och det fattar man ju att de kommer bli. Det är förutsägbart och som uppbyggt för det, speciellt med ”one spark can change everything..” på framsidan, ett citat som jag för övrigt stör mig på så otroligt för att nej, så lätt går det inte att komma ur en depression.

My heart and other black holes är en mörk berättelse, delvis en kärlekshistoria men främst tycker jag att Aysel beskriver oerhört bra hur det kan kännas att vara deprimerad. Hon berättar om något hon kallar för ”the black slug” och alla som varit deprimerade vet exakt vad det är när man läser om det. Det här är ingen upplyftande bok på något sätt, till skillnad från t.ex All the bright places så lämnas jag varken med hopp eller värme, men det är en välskriven bok med ett viktigt ämne. Tyvärr tycker jag boken faller rejält med sista ca 100 sidorna, det är där ”one spark can change everything” kommer in också. Det känns som om författaren vill lösa problemen och skriva slutet alldeles för snabbt, men den är absolut läsvärd. Dock skulle jag vilja sätta en liten triggervarning på den, om man är deprimerad eller som i mitt fall; hormon-ångest-monster, delvis pga graviditeten och dels för att jag är.. ja, jag. Det är inte en bok man ska läsa när man redan befinner sig på botten helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s