Monstret i natten

Monstret i natten

 

Monstret i natten

Text: Mats Strandberg

Bild: Sofia Falkenhem

Jag ställde mig i kö till denna på mitt bibliotek så fort det var möjligt, men när jag sen köpte den i present till sambons systerson kunde jag inte låta bli att läsa innan den gavs bort (nya böcker är så jävla sega att komma till bibblan, iallafall när man längtar efter dem).

Monstret i natten handlar om Frank som på sin nioårsdag blir biten av grannens lilla hund, det är ett harmlöst bett men det förändrar Frank för alltid. Ungefär en vecka efter födelsedagen upptäcker Frank att han förvandlas till något varulvsliknande under nätterna, och att människor är livrädda för honom fastän han bara vill bli klappad på magen. Det handlar alltså om monster och mörker, men framför allt om utanförskap och att inte nödvändigtvis passa in i den mall som andra vill trycka in en i. Både som pojke och som monster känner sig Frank inte ”normal”, och det är en känsla som Strandberg förmedlar så otroligt bra. I slutet av boken hittar dock Frank andra som också är utanför, som också är monster, och han känner som om de vore hans flock. Illustrationerna av Sofia Falkenhem är underbara och perfekta för den här berättelsen. Ibland kan jag känna med speciellt 6-9 böcker att illustratören inte riktigt känner den värme för texten som författaren gör, men här är det verkligen som handen i handsken och det märks hur tight text och bild verkar.

Det här är första delen i en ny serie och jag ser fram emot nästa då jag tycker att Monstret i natten är riktigt stark. När det här inlägget kommer upp är det flera veckor sen boken gavs bort till en nybliven nioåring, men jag hoppas han gillar Frank lika mycket som jag gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s