Min brorsa heter Noa

9789150117127

 

Min brorsa heter Noa

Text: Anna-Clara Tidholm

Bild: Joanna Hellgren

8-åriga Saga bor tillsammans med sin mamma och sin 16-åriga bror Noa. Bästa vännen heter Anisa, och en dag kommer tjejerna på Noa när han och hans kompisar sprejar hakkors på en sten, Saga vet inte att det är just hakkors men hon känner igen symbolen från storebroderns rum. Flickorna försöker en dag rita egna hakkors men då blir Noa arg eftersom de ritar fel. Han berättar att han har hakkors eftersom nazisterna hade det. Saga och Anisa som varken vet vad hakkors eller nazister är börjar googla, de hittar information om en gubbe som hette Adolf Hitler och om alla människor som dödades i kriget.

Något som slår mig är hur frånvarande vuxenvärlden är i att förklara och berätta om de här frågorna. Det är en massa hakkors överallt, t.ex på skolan, men istället för att ta upp problemen och prata med barnen om dem så säger bara lärarna att det var nazister som sprejade, utan att gå in på vad nazister ens är. De undviker. I boken finns också en antirasistisk demonstration med som spårar ur när maskerade rasister stormar folkmassan – väldigt likt Kärrtorp 2013. En av de maskerade är Noa, Saga känner igen honom trots att man inte kan se ansiktet.

Min brorsa heter Noa är en berättelse om rasism ur en 8-årings ögon. Den är å ena sidan rätt odramatisk eftersom det är ur ett barns synvinkel, men så fruktansvärd aktuell och angelägen att det är obehagligt att läsa. Vi måste kunna prata med barn om svåra och allvarliga saker, det är inte som om problemen försvinner bara för att vi vuxna stoppar våra huvuden i sanden. Barn tar reda på det mesta ändå vare sig vi vill eller inte. En viktig bok som inte borde missas, läs den med eller för ditt barn och prata om den. Eller varför inte låta barnet läsa för dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s